Belgian news from Paramaribo

Saturday, April 29, 2006

Groeten aan Suri-Belgische-Hollandse vrienden

Langs deze weg willen we even nadrukkelijk de groeten overbrengen aan Onno, Martin, Pieter, Elke, Roel, Elise, Lieve, Tine, Sjoukje, Tine, Els en Dries. We wensen jullie veel succes bij het afronden van de studies! (Elke en Martin extra groeten van Mevrouw Kensen JOG).

Deel II: familiebezoek


Zaterdag trokken we de stad in. In de namiddag gingen we kijken naar de ‘wandelmars’, een vierdaagse stoet waar allerlei verenigingen in meestappen, meezingen en -swingen. Het thema was ‘Een goed gezin is het begin’. Na een bezoekje bij mevrouw Inge gingen we ‘op z’n Surinaams’ eten in Hermitage Mall. Zondag nam huisbaas Nal ons mee voor een boottochtje op de Surinamerivier en de Commewijnerivier. Achter heel wat opspattend water kwam plantage Frederiksdorp in zicht waar we konden drogen tijdens de koffie. De terugreis verliep een stuk rustiger. ’s Avonds genoten we van o.a.‘pikante Lu(l)nd’, een gerecht die de Chinezen moeilijk kunnen uitspreken. Maandag huurden we een minibusje en reden naar Commewijne. De Roti viel in de smaak. In de namiddag bezochten we het kindertehuis ‘Leliëndaal’ en het openluchtmuseum Nieuw Amsterdam. ’s Avonds gingen we eten bij Dette. Dinsdag vertrokken we op avontuur richting Babunsanti waar de zeeschildpadden aan land komen. Na een opnieuw natte boottocht arriveerden we aan het strand waar we genoten van een kampvuur. Rond 22u gingen we op zoek naar de ‘zeemonsters’. Een pikdonkere avond maakte het des te spannender. Na een flink stuk stappen zagen we de ene schildpad na de andere. Vooral het proces van ‘nesten’ en eieren leggen was alweer de moeite waard om van dichtbij te aanschouwen. Woensdag brachten we een kort bezoekje in het Indianendorp Galibi. Vervolgens staken we de rivier schuin over en meerden aan in Frans-Guyana. We genoten er vooral van de heerlijk Franse keuken en van een nachtje *** hotel. Donderdag hadden we een boot gecharterd om de oversteek te maken back to Albina (Suriname). ’s Avonds gingen we lekker eten in Dumpling. Na een stadsbezoekje om nog wat souvenirs te kopen gingen we vrijdag de 1800 hectaren grote bananenplantage ‘Surland’ bezoeken. Een mooie afsluiter voor een reis door ‘het land van de bananen’.

En nu is het bijna zover…na een prachtig geslaagde vakantie in het mooie, maar ook soms sterk confronterend Suriname, nemen wij met pijn in het hart afscheid. Het is goed geweest… Fre en Leen brachten ons op onnoemelijk veel leuke plekjes. We kunnen ze niet genoeg bedanken voor zoveel gastvrijheid.
Nu enkel nog uitzien naar hun terugkeer op 25 juni.
Dikke knuffel van ons allen : Agnes, nonkel Georges, tante Rita, papa Georges en mama Anita.

Ons vliegTUIG

20 zitplaatsen, zachte landing op grasstrook in een 'brokkoli landschap'

Vertrek en aankomsthal vliegveld Palumeu

Visvangst te Palumeu

Trio indiaan

Muziek op fluit en schildpadschild...

Friday, April 21, 2006

Familie op bezoek

Een ferme tropische bui zegende de gasten bij aankomst op het vliegveld ‘Zanderij’. Welkom aan de twee Georges, Anita, Rita en Agnes! Na een citytrip volgde een afscheidsdiner samen met de andere gasten. Zaterdag vertrokken Pieter, Xavier en onze student Roel. Wij waren in de namiddag zelf te gast op een Hindoestaans huwelijk. Een unieke ervaring vol symboliek. Na het Paasontbijt gingen we wandelen bij de meren en aperitieven bij het zwembad. Ook Mieke ging met ons mee en vooral Fré was tevreden omdat hij met den jeep mocht rijden (na 7,5 maand toch wel speciaal). Morgen vertrekken we naar Palumeu (binnenland) voor een vijfdaagse tour met alles erop en eraan. De malariatabletjes komen toch nog van pas.
Intussen heelhuids terug van een geslaagde 5-daagse bij de Trio’s diep in het Amazonegebied. We genoten van het ‘hangmatteren’, een BBQ, een nachtelijke riviertocht, een boswandeling met info over de medicinale boomsoorten, een mini waterkrachtcentrale en de plaatselijke bevolking. Mets waarborgde inderdaad alles erop en eraan. Een kampvuur op de laatste avond maakte de trip compleet. Wordt vervolgd… Vele groeten aan het thuisfront van de hele bende!

Vogelspin op bananenblad

Belgische delegatie: het verslag

Meteen werd de Surinamerivier overgevaren met een korjaal. Een groen Commewijne bracht de groep in de ecosfeer. Een wandeling van plantage ‘Rust en werk’ naar ‘Frederiksdorp’ slaagde mits het verbruik van enkele liters H²O. De citytrip op dag twee leerde ons iets meer over het koloniaal verleden van Paramaribo. Brownsberg werd een tweedaagse met een stevige stap als variatie na een hobbelige rit. Watervallen in de Ushuaïasfeer en een panorama op de longen van de wereld werden de beloning. De gifkikkertjes, prachtige vlinders en de apen bewezen de ongerepte fauna en flora. De scootertrip werd een beproeving voor tere zitvlakken. Een etentje in het kindertehuis vulde naast onze magen ook de kas. Een driedaagse naar de ‘zeemonsters’ werd een expeditie Robinson. Twee nachten na elkaar zagen we de schildpadden uit de Oceaan komen, nesten graven, 120 eieren leggen, nesten dichtmaken en terug in het ruime sop verdwijnen. Een mens moet ook eens in Frans-Guyana geweest zijn en vooral de Stella’s en Leffe’s van ’t vat vielen er in de smaak. De overblijvers trokken nog voor twee dagen naar Bigi-Pan, een natuurreservaat te Nickerie. Een wankele boot en weinig eten zorgden voor een spannend avontuur. Het etentje met de nieuwe bezoekers die donderdagavond arriveerden werd een gezellige afsluiter, ook voor Roel die z’n stageperiode afsloot. Iedereen tevreden, zelfs de baby’s van de kangoeroeschool die gesponsord werden om te verhuizen naar een mooi pand tijdens de werken aan de nieuwbouw.
Bedankt voor vele kilometers en mooie dagen Pieter, Peter, Xavier, Benny, Silvie en Yannick!

Luiaard van de buren


Schattige wezens, toch? (Leen en luiaard)

Ratelslang

Niet gezeverd: zeer gevaarlijk. Gelukkig lieten we het beestje slapen ....

Zeeschildpad

Strand Babunsanti Galibi

Hier 'nesten' de zeemonsters... prachtig zicht.

Even over de grens

Van l nr r: Suniel (taxichauffeur), Xavier, Pieter en Fre. Een Belgisch pintje 'onder maten'.

Friday, April 07, 2006

Pasen

‘Als kinderen allemaal dezelfde kip moeten knippen: kunnen ze hun ei niet kwijt’.
Deze tekst pronkt aan de deur van juf leen haar klas. We haalden ook 10 kuikens bij de kippenkweker. Deze had een bijzondere sympathie voor het idee om kuikentjes in de klas te zetten en gaf ze cadeau. Zo genieten we van de Paastijd en de chocolade-eitjes van onze Belgische gasten maken het compleet.

Educatief spelmateriaal voor nieuwe aanpak

Zo luidt de titel van het artikel die hier vrijdag 31 maart in ‘De Ware Tijd’ verscheen. De Ware Tijd is de betere Surinaamse krant. Via twee Belgische stagiairjournalisten werd het werk van Fré inhoudelijk toegelicht. Leuk om het Learnproject even positief te belichten en uiteraard houden we er een mooie souvenir aan over.